Noen kan gjøre mye, alle kan gjøre litt

I dagens samfunn har det nærmest blitt et statussymbol om man har tid og ressurser til å delta i frivillig arbeid. Dermed har også bedrifter alt å vinne på å være sponsor eller bidra med andre ressurser til frivillige organisasjoner eller gode formål. På denne måten kan bedriften synliggjøre sitt verdigrunnlag, både internt og eksternt, og knytte nye bånd samtidig som de faktisk utgjør en forskjell i samfunnet.

Fra lokalt til globalt

Flere lokale dagligvarebutikker benytter for eksempel Facebook til å holde kontakt med lokalsamfunnet, og til å utlyse konkurranser eller promotere egen innsats. Denne innsatsen kan blant annet bestå av donasjoner til lokale idrettslag, sponsoravtaler eller deltagelse i dugnad. Poenget er ikke at man trenger å forandre verden, men at dette skaper en positiv identitet og assosiasjon for bedriften.

Jo større bedriften er, jo flere ressurser har man tilgjengelig. Ressurser kan også bestå av mennesker som kjenner merkevaren. Det er for eksempel åpenbart at Coca Cola Company når ut til langt flere mennesker gjennom sin facebookside, enn Rema 1000 på Skøyen. Forbrukere har også rett til å forvente mer fra disse bedriftene, da de innehar større makt i samfunnet og dermed har et større samfunnsansvar.

Flere bedrifter har forstått dette, og har tatt grep som gjør at de kan utnytte det store nedslagsfeltet de har. Kruse Smith gir for eksempel flere hundretusen til SOS-barnebyer, og er aktive når det kommer til å bruke dette til selvpromotering. Spennet i hvilken type bedrifter som er donerer ganske vidt. Plan Norge er partner med både Bik Bok og Telenor, og UNIBET har gjort seg bemerket med blant annet pengeinnsamlinger og frivillig arbeid.

Sosialt arbeid i sosiale medier

Resultatet av arbeidet man gjør kan kommuniseres til publikum på en rekke ulike måter. Sosiale medier tilbyr flere kanaler som passer ulike behov, og når ut til ulike målgrupper. Først og fremst burde du ha en nettside eller blogg der du enten kan tjene penger, eller frem vie innsatsen du gjør. Dernest kan denne promoteres gjennom sosiale medier som Instagram, Facebook og Twitter. Det finnes mange måter å samle inn penger til veldedighet på, for eksempel gjennom salg av varer eller gambling via din egen nettside, rene innsamlingsaksjoner dør-til-dør eller en god gammeldags basar. Mulighetene er mange, og det finnes mange bedrifter som donerer overskudd til veldedighet. Dette blir muliggjort også av trofaste kunder og samarbeidspartnere, som basert på felles verdigrunnlag kan hjelpe bedriftene med å hjelpe andre.

Ikke minst kan bedrifter og organisasjoner virkelig gjøre en forskjell i menneskers liv. Enten bidraget er til store organisasjoner som Røde Kors, eller til det lokale fotballaget på bygda. I tillegg har bedrifter muligheten til å inspirere ved å dele disse øyeblikkene i sosiale medier, og kanskje engasjere enda flere til å bry seg enda litt mer.